Biografie

Gerben Budding (1987) is hoofdorganist van de Grote Kerk te Gorinchem (Bätz-Witte orgel uit 1853, met ouder pijpwerk), kerkmusicus van de Protestantse Gemeente Gorinchem en Stadsorganist van Gorinchem. Daarnaast is hij Vesperorganist van de Utrechtse Domkerk.

Hij geeft regelmatig orgelsoloconcerten in zowel binnen- als buitenland, en won prijzen op diverse orgel- en improvisatieconcoursen. Van zijn orgelspel verschenen meerdere CD’s.

Gerben is ook actief als koor- en orkestdirigent en heeft een uitgebreide lespraktijk.

Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechts Conservatorium, bij onder meer Reitze Smits (orgel, improvisatie), Rob Vermeulen (koordirectie), Mark Lippe en Arnoud Heerings (kerkmuziek). Hij behaalde de diploma’s Bachelor en Master of Music, alsmede het diploma Kerkmusicus I voor orgel en cantoraat. Hij volgde masterclasses en privé-lessen orgel bij o.a. Louis Robilliard (Franck), Martin Haselböck (Bach) en Thierry Escaich (improvisatie). Hij volgde een aantal malen de Kurt Thomascursus voor orkestdirectie.

2016, benoeming tot stadsorganist Gorinchem

( 27 april 2016, benoeming tot stadsorganist van Gorinchem )

Dirigent

Gerben is dirigent van orkest Intermezzo te Gouda, Christelijke Oratorium Vereniging ‘Excelsior’ Ede, de Christelijke Oratoriumvereniging te Putten, de Christelijke Oratoriumvereniging ‘Laus Deo’ te Gouda en het Gemeentekoor van de Wijkgemeente Grote Kerk te Gorinchem. Dit koor verleent regelmatig medewerking aan de diensten in de Grote Kerk Gorinchem. Hij was enkele jaren dirigent van Chr. Gem. Koor ‘De Lofstem’ te Achterberg, Chr. Gem. Koor ‘Hosanna’ te Lienden en Kamerkoor ‘En Suite’ te Valburg.

Met enige regelmaat organiseert hij als dirigent uitvoeringen met projectensembles o.a. ten dienste van de liturgische of concertante praktijk van de Grote Kerk te Gorinchem. Als dirigent was hij als invaller actief bij uiteenlopende (kamer)koren. Zo repeteerde hij o.a. grote a capella koorwerken als de Boeteliederen van Schnittke en de Cantique des Cantiques van Lessur.

Hij verricht regelmatig werkzaamheden als pianorepetitor bij koor- en solistenrepetities. Als (koor)zanger is hij actief bij verschillende koren en ensembles, waaronder Kamerkoor Ars Musica o.l.v. Patrick van der Linden.

Zijn repertoire als dirigent en organist omvat alle stijlperioden. Meerdere malen verzorgde hij de première van nieuwe orgelwerken in de Nicolaïkerk te Utrecht (o.a. werk voor orgel, elektronica en beiaard) en dirigeerde hij een in 2007 geschreven koorwerk (met improvisatie elementen) in de Jacobikerk te Utrecht. Gerben is zeer actief als continuo-speler en begeleider op zowel orgel als klavecimbel. Zo speelde hij in 2009 de orgelpartij van de Missa Solemnis van Beethoven met Het Gelders Orkest. Als klavecinist/organist maakt hij deel uit van Ensemble Rood Hout (blokfluit/hobo, sopraan en continuo). Van dit ensemble verscheen ook de eerder genoemde CD ‘250 jaar Onderhorst Kabinet orgel Bennekom’.

Het Geneefse Psalter

Een prachtig album waarin het Geneefse Psalter in diverse bezettingen en uitvoeringen wordt vertolkt.

Bekijk album