• 05 november 2019, 22:37 uur

Nieuwe cd met orgelwerken Daan Manneke

Eind december verschijnt er een cd met orgelwerken van Daan Manneke, gespeeld door Gerben Budding op het Bätz-Witte orgel in Gorinchem.

Aanleiding voor de cd is de 80e verjaardag van de Nederlandse componist Daan Manneke. De titel van deze cd wordt de eerste regel van Psalm 8: ‘O nostre Dieu et Seigneur amiable’. Bekijk hier de tracklist en besteld de cd via de webshop.

Het eerste contact tussen componist Daan Manneke en organist Gerben Budding was in het jaar 2015 rond de première van Manneke’s ‘Abendmusik’ voor koor, solisten en orgel (een werk waarin ‘Te lucis ante terminum’ een belangrijke rol speelt) en de uitvoering van ‘Tombeau pour Ton de Leeuw’ voor cello en orgel in de Augustijnenkerk te Dordrecht.

In 2017 kreeg dit contact een vervolg rond de uitvoering van het op de voorliggende CD opgenomen orgelwerk ‘Le Bouquet’ in de Maartenskerk te Zaltbommel.
Naar aanleiding van dit concert besloten componist en organist het werk uitvoerig door te spreken aan de klaviatuur van het Bätz-Witte orgel van de Grote Kerk te Gorinchem, het orgel waar Budding negen jaar lang organist was en waar hij vergroeid mee raakte. Componist en organist vonden elkaar in de liefde voor het Geneefs Psalter en de fascinatie voor klankkleur. Een en ander heeft geleid tot de CD die u nu in handen heeft. De eerste opnamen op deze CD dateren uit 2017. De overige opnamen vonden plaats in 2019. Het sprak vanzelf dat deze CD moest uitkomen in 2019, het jaar van de tachtigste verjaardag van de componist.