• 03 oktober 2018, 16:31 uur

Orgel en lied klinken in Edesche Concertzaal

Samen met sopraan Margreet Rietveld brengt Gerben Budding op vrijdagavond 5 oktober Nederlandse en Franse grootmeesters van het orgel en het lied ten gehore. Op het programma staan onder meer van Andriessens meesterwerken ‘Miroir de Peine’ en ‘Magna res est amor’. Het Franse lied klinkt in Widors serene ‘Ave Maria’ en ‘Les Angélus’ van Louis Vierne.

Nederland – Frankrijk

Wist je dat veel Nederlandse muziek zijn wortels heeft in Frankrijk? Tijdens dit concert volgen organist Gerben Budding en sopraan Margreet Rietveld dit spoor terug naar Frankrijk. Albert de Klerk en zijn leraar Hendrik Andriessen staan in het eerste deel van het concert centraal. Louis Vierne en zijn leraar Charles-Marie Widor klinken in het tweede deel van het concert. Als brug tussen Nederland en Frankrijk brengen Gerben Budding en Margriet Rietveld een verrassende improvisatie voor zang en orgel.

Hendrik Andriessens ‘Miroir de peine’

In de liederencyclus ‘Miroire de peine’ op tekst van Henri Ghéon staat het lijden van Jezus centraal, maar dan gezien door de ogen van zijn moeder Maria. Het eerste lied ‘Agonie au jardin’ beweent, naast de wanhoop van Maria, ook de eenzaamheid van haar zoon in Gethsemane. Het laatste lied ‘Crucifixion’ schildert de kruisiging.

Bekijk het programma 

Bestel kaarten

Foto: Edesche Concertzaal